Informatie voor de ouders

Informatie voor de ouders

Laat als ouders zijnde niet merken als je een keer ergert aan het spel of het gedrag van de kinderen tijdens de wedstrijd. Laat niet merken dat je ontevreden bent over bepaalde acties. Als kinderen merken dat een ouder ontevreden is, dan zal dat hun spel en spelplezier negatief beïnvloeden. En we laten de kinderen natuurlijk sporten voor hun plezier, laten de ouders daar dan ook een steentje aan bijdragen.

Niet ergeren

Laat niet merken als je een keer ergert aan het spel of het gedrag van de kinderen. Laat niet merken dat je ontevreden bent over bepaalde acties. Als kinderen merken dat een ouder ontevreden is, dan zal dat hun spel en spelplezier negatief beïnvloeden. Uit eindelijk is het maar een spel en gaat het om het plezier van het kind.

Tribunes

Blijf tijdens de wedstrijd in de ruimte die bestemd is voor de toeschouwers. Neem plaats op de tribunes en ga niet de kleedkamers in om nog even bij je kind te kijken. Dit kan ervoor zorgen dat je kind zich onnodig zenuwachtig gaat voelen.

Geen aanwijzigingen geven

Geef kinderen geen aanwijzingen tijdens de wedstrijd. Buiten het feit dat kinderen dat vaak niet waarderen, is het erg verwarrend om van twee verschillende personen aanwijzingen te krijgen. Bovendien is het voor een coach niet leuk als ouders de taak ongevraagd overnemen. Heb je interesse om de kinderen aanwijzingen te geven, vraag dan aan de coach of je mee kunt helpen met de training, coachen of andere zaken.

Plezier gaat voor alles

Straf of beloon als ouder kinderen niet voor een niet-geleverde of geleverde prestatie bij het handballen. Een kind zal dan altijd de drang krijgen om een top-prestatie te leveren terwijl dat niet het doel is van het sporten. Steun een kind bij winst en wij verlies, daar heeft hij of zij veel meer aan.

Alles is vrijwillig

Help, indien mogelijk, mee als een coach dat vraagt. Bedenk dat binnen onze vereniging vrijwel alles door vrijwilligers wordt gedaan. Dit wordt zeker gewaardeerd. Bedank de trainer/coach eens en andere vrijwilligers die wedstrijden of andere activiteiten organiseren. Als je denkt dat je iemand met jou kennis zou kunnen helpen vraag dan om samen te werken, probeer niet tegen elkaar op te boksen. Dit zal allemaal ten koste gaan van het team.

De scheidsrechter beslist

Leg je neer bij beslissingen van de scheidsrechter. Realiseer je hierbij dat verschillende mensen elke situatie ook verschillend zien. De scheidsrechter heeft het recht te beslissen zoals hij/zij het ziet. Protest van publiek heeft dan geen zin. Het is bovendien voor de kinderen een slecht voorbeeld. De scheidsrechter staat er immers ook in zijn/haar vrije tijd en vrijwillig.

Laat de coach coachen

Geef de trainer, coach en begeleider geen adviezen met betrekking tot zijn/haar taak, ook al zijn ze goed bedoeld. Als je een tip hebt doe dit dan na de wedstrijd of bied je hulp aan. Je haalt een team uit de concentratie door het toespreken vanaf de andere kant. Het aanspreken van je eigen kind tijdens de wedstrijd zorgt ook voor het verliezen van de concentratie waardoor er onnodige fouten kunnen gebeuren.

Praat met elkaar

Zijn er dingen die volgens jou niet kunnen, praat hier na de wedstrijd met de betrokkenen over. Ga met elkaar het gesprek aan maar doe dit na de wedstrijd, niet in het heetst van de strijd. Zo voorkom je misverstanden en eventuele onenigheden. Is een gesprek met elkaar niet verstandig? Zorg dan voor een bemiddelaar.